Hudkræft
Hudkræft er en lille vorteagtig knude, som kan irritere og sidste ende bløde. Hudkræft kan udvikle sig fra et område af huden, som før er blevet fortrykket og misfarvet. Det er vigtigt at opdage hudkræft så hurtig så muligt, men disse svulster er næsten altid helbredelig.
Situation er anderledes hos modermærkekræft, fordi der spreder sig meget hurtig. Hudkræft er ikke så farlig som de andre, man kan altid helbrede det, men hvis det er ondartet modermærke er chancen større når det opdages hurtigt.
Huden
Huden består af tre lag, det er overhud, læder hud og underhud. Overhuden, som er opbygget af forskellige celler. Dem der kan udvikle sig til hudkræft er basalceller og pladeceller.
I overhuden findes der også pigmentceller, som danner farvestoffet melanin. Der er melanin som giver huden farve og beskytter os mod sollys.
Det er disse pigmentceller, som kan udvikle sig til modermærke.
Undersøgelser
Hvis der er mistanke om hudkræft, vil lægen spørge, om der har været ændringer noget sted i huden. Her er den personlige beskrivelse af, hvordan huden har ændret sig og forløbet har været meget vigtig.
Lægen undersøger forandringen på huden grundigt f.eks. med en lup under stærkt lys og hvis der er tvivl om, det er hudkræft, kan lægen i lokalbedøvelse operere hudforandringen væk og sende vævsprøven til mikroskopisk undersøgelse. Det tager omtrent en uge før man får svar på denne prøve, der kaldes patologisvaret.
Hvorfor får man hudkræft?
Hudkræft er den hyppigste kræftform i Danmark og udgør et voksende helbredsproblem. Hudkræft skyldes i langt overvejende grad, at huden udsættes for ultraviolette stråler fra sollys. Sygdommen ses derfor især på de områder af kroppen, som udsættes for sol - eksempelvis hænder og ansigt.
Mennesker med lys hudfarve, typisk blonde eller rødhårede, er mere udsatte, og hudkræft rammer oftere mennesker med keltisk oprindelse. Hudens pigmentering – det vil sige mængden af melanin (det brune farvestof i huden) – virker beskyttende. Derfor ses hudkræft stort set ikke hos befolkninger med mørk hud. Der er også andre faktorer end solen, der øger risikoen, men de er sjældne - eksempelvis sod, arsenik og kroniske sår.
Behandling
Hudkræft behandles ofte ved en lille operation, hvor knuden fjernes. Strålebehandling og fotodynamisk terapi kan også benyttes.