Kræft i spiserøret






  


Kræft i spiserøret





Kræft i spisrøret


Spiserøret er et ca. 25 cm langt, elastisk rør med en indvendig diameter på omkring to cm. Det strækker sig fra bunden af svælget ned til mavesækken. Spiserørets funktion er at føre maden fra svælget ned i mavesækken. Spiserøret er opbygget af flere lag muskler, der gør det elastisk, og som kan trække sig sammen, når man skal synke føde.

Kræft i spiserøret er en forholdsvis sjælden kræftform, der hvert år rammer ca. 400 danskere og forekommer langt hyppigere hos mænd end hos kvinder. Sygdommen ses oftest hos mennesker i alderen 60-80 år. Spiserørskræft er en alvorlig sygdom, men jo tidligere den opdages, des større er muligheden for helbredende behandling. På latin hedder kræft i spiserøret 'cancer oesophagei'.


Tegningen viser kræft i den nederste del af spiserøret.
Kræftsvulsten kan give problemer med at synke føde.

Undersøgelser

Der findes forskellige metoder til at undersøge for kræft i spiserøret. I de fleste tilfælde begynder man med en kikkertundersøgelse og en vævsprøve (biopsi), som det som regel er muligt at stille diagnosen ud fra.

Herefter er det nødvendigt at foretage yderligere undersøgelser for at vurdere, hvor udbredt sygdommen er, og om det er muligt at tilbyde operation.


Tegningen viser en kikkertundersøgelse af spiserøret – kaldet esofagoskopi – hvor lægen kan se direkte ned i spiserøret.

Hvorfor får man kræft i spisrøret?

Man kender ikke den præcise årsag til kræft i spiserøret, men man ved, at nogle faktorer øger risikoen for få sygdommen.

1. Alkohol og tobak: Et stort forbrug af alkohol og tobak øger risikoen for kræft i spiserøret.
2. Irritation af spiserøret: Har slimhinden i spiserøret igennem længere tid været påvirket af mavesyre, som er løbet tilbage fra mavesækken, og har der udviklet sig celleforandringer i slimhinden, er der øget risiko.

Kræft i spiserøret er i øvrigt hyppigere i nogle dele af verden, blandt andet i Kina, Japan, visse dele af Rusland, Iran og Irak.

Behandling

Behandling med operation

En del patienter med spiserørskræft i stadium 1-3 bliver tilbudt operation, hvor man fjerner kræftknuden. Med moderne operationsteknik er resultaterne af operationerne relativt gode, samtidig med at risikoen for komplikationer ved selve operationen er lille. Operationen foregår ved fuld bedøvelse.

Ved operation fjernes den syge del af spiserøret - i mange tilfælde sammen med den øverste del af mavesækken. Den øverste sunde del af spiserøret forbindes med resten af mavesækken. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at bruge et stykke tarm til at forene de to ender.


Tegningen viser spiserøret og mavesækken før og efter en operation. Ved operationen fjernes den syge del af spiserøret og en del af mavesækken.


Strålebehandling og kemoterapi før operationen

For at få svulsten til at skrumpe tilbyder man i nogle tilfælde strålebehandling eller kemoterapi før operationen. De to behandlingsformer bliver ofte kombineret.