Kræft i struben?






  


Kræft i struben





Kræft i struben

Struben sidder i halsen foran spiserøret. Stemmen bliver dannet i struben, hvor stemmebåndene sidder. Struben er også indgangen til luftrøret. Strubelåget lukker for struben, når man spiser, og på den måde kommer mad og drikkevarer ikke ned i luftrøret. På latin hedder struben ’larynx’.

Hvert år får cirka 250 danskere konstateret kræft i struben. 80-85 procent af patienterne er mænd. Sygdommen findes i alle aldre fra 25 til 80 år, men de fleste er mellem 55 og 75 år. Kræft i struben bliver mere og mere almindeligt, og der konstateres i dag dobbelt så mange tilfælde som for 20 år siden. Mulighederne for helbredelse er gode, hvis sygdommen bliver opdaget tidligt. På latin hedder strubekræft 'cancer laryngis'.


Tegningerne viser eksempler på
forskellig udbredelse af kræft i struben.


Undersøgelser

Indirekte laryngoskopi

Øre-næse-halsspecialisten føler på halsen for at mærke, om der er forstørrede lymfekirtler, og om strubehovedet kan bevæges lidt. Den indvendige del af struben bliver undersøgt med et spejl. I spejlet kan lægen se, om der er knuder eller andre forandringer på – eller i nærheden af – stemmebåndene. Undersøgelsen hedder ’indirekte laryngoskopi’.


Tegningen viser indirekte laryngoskop, hvor lægen
med et spejl kan se ned i svælget og struben.


Fiber-laryngoskopi

I nogle tilfælde er undersøgelsen ikke tilstrækkelig til at få et fuldt overblik over det indvendige af struben. Så kan en ’Fiber-laryngoskopi’ komme på tale. Det er en kikkertundersøgelse, hvor man fører en tynd slange med en lille kikkert ude i spidsen gennem det ene næsebor og ned til struben. Undersøgelsen foregår i lokalbedøvelse.


Ved en direkte laryngoskopi vil lægen med en tynd
kikkertslange se ned i svælget og struben.

Hvorfor får man kræft i struben?

Man kender ikke årsagen til alle tilfælde af strubekræft, men tobaksrygning er en af årsagerne til sygdommen. Det gælder i særlig grad, hvis man både ryger og drikker alkohol. De to faktorer forstærker nemlig gensidigt hinandens kræftfremkaldende virkning.


Behandling

Målet med behandlingen er at fjerne kræftknuden og – hvis det kan lade sig gøre – at bevare struben og dermed også stemmen. Derfor bliver man først tilbudt strålebehandling.

Det har vist sig, at strålebehandling er en meget effektiv behandling, som helbreder mere end otte ud af ti patienter med strubekræft. De fleste med strubekræft, vil dermed kunne bevare struben og oftest også en normal stemme.

Ved de tidligere stadier af sygdommen bliver næsten alle helbredt ved strålebehandling alene. I de tilfælde, hvor strålebehandling ikke er tilstrækkelig, kan operation komme på tale.